Dacă ai văzut vreodată în market-uri legume acvaponice și te-ai întrebat ce sunt acestea, ar trebui să știi că acele legume au fost cultivate în sisteme de agricultură acvaponică.
 Agricultura acvaponică este acea variantă a agriculturii care permite fermierilor să crească peşte (acvacultură) și legume (cultivarea plantelor pe apă) în cadrul aceluiași sistem de recirculare și reciclare a apei.


Cum funcţionează agricultura acvaponică?
agricultura aquaponica
O componentă a sistemului acvaponic este acvacultura, care presupune existența peştelui şi a unui bazin de creștere peştelui. În bazinul lor, peştii primesc cu apă proaspătă şi hrană pentru a se dezvolta. Ca o consecinţă firească, apa din bazin se umple cu fecale şi deşeuri rezultate din procesul de hrănire a peştilor. Această apă plină de deşeuri organice este tratată cu microbi şi bacterii benefice, care transforma deşeurile în nutrienți pentru plante, după care apa trece în sistemul de hidrocultură.
Componenta hidrocultură presupune că plantele şi culturile sunt cultivate în apa bogată în nutrienți, care a trecut în zona de cultivare a legumelor din bazinul de peşte. În timp, apa este utilizată de plante, care consumă substanțele nutritive din ea şi se umple cu deşeuri vegetale. Consumarea nutrienților din apă de către ”straturile” de legume fac ca apa să devină, din nou, utilizabilă pentru peşte, așa că este pompată înapoi la bazinul cu pește, iar procesul de recirculare reîncepe. Un sistem acvaponic funcţionează continuu în baza reciclarii și recirculării apei între bazinul de peşte şi straturile hidroponice, minimizând astfel cerinţa pentru apă sau îngrăşăminte.
Care sunt avantajele sistemului acvaponic?
  • Se minimizează producția de deșeuri, atât în patea  de a acvacultură, cât și în cea de agricultură pe apă.
  •  Permite cultivarea plantelor și în zonele în care este penurie de apă. Doar apa care se evaporă şi transpiraţia plantelor se pierd din întrega cantitate de apă.
  • Plantele nu cresc în sol, ci tot în niște bazine, pe pat de pietriș, cu rădăcinile în apă, așa că acest sistem poate fi implementat în orice fel de mediu.
  • Sistemele acvaponice elimina dependenţa de îngrăşăminte sau pesticide pentru cultivarea de legumelor.
Sunt  legumele acvaponice organice?
Atât legumele, cât şi peştele sunt produse organice. Sistemul nu permite să se trișeze: utilizarea oricărui pesticid, erbicide sau îngrăşăminte pentru plante cauzează moartea peştilor. Chiar şi pesticidele organice aprobate pot ucide peştele, astfel încât agricultorii acvaponici sunt obligaţi să fie cinstiți.
Cele mai populare tipuri de peşte crescute în proiectele acvaponice sunt: tilapia, barramundi, bibanul de argint, somnul sau somnul tandanus, bibanul Jade şi codul Murray.
Cele mai profitabile plante cultivate sunt: legumele cu frunze verzi (salata verde, spanacul, chardul elveţian; varza chinezească); busuiocul; trandafirii; tomatele; pepenele galben; ardeiul gras; fasolea; mazărea; năsturelul; Taro; cresonul; ridichile; căpşunile; ceapa; napii; păstârnacul; cartofii dulci, ierburile aromatice etc.
Marele beneficiu al fermierilor acvaponici este producția de legume este de 8 ori mai mare decât cantitatea de legume organice produse pe aceeași suprafață, dar pe pământ (agricultura convențională) şi legumele  lor au un gust minunat: sunt dulci, gustoase şi pline de arome.


Citeste mai multe la: http://viatasanatoasa.com/o-sursa-extraordinara-de-legume-organice-agricultura-acvaponica/#ixzz2djWaomPQ
Next
Postare mai nouă
Previous
This is the last post.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Top